Go to Top

Story time

Project description

Projekt »Čas za zgodbe – umetnost povezuje ljudi« si je zastavil za cilj ustvariti prostore, kjer lahko begunci in državljani EU skozi književnost in umetnost odkrivajo kulturo drug drugega. Namenjen je predvsem otrokom in njihovim staršem, vključuje pa tudi aktivnosti za umetnike, učitelje in širšo javnost.

Povezuje pet evropskih organizacij, ki so dejavne na različnih področjih – sodelujejo založba, umetnostna galerija, dve organizaciji, dejavni na področju izobraževanja ter medijska agencija. Različni partnerji v projektu predstavljajo platformo za izvedbo aktivnosti, ki je usmerjena k vzpostavljanju in utrjevanju medkulturnega dialoga. V okviru projekta Čas za zgodbe je bilo v arabščino prevedenih nekaj priljubljenih evropskih slikanic za otroke, slikanica sirske avtorice Nadine Kaadan Harun in jasmin pa je bila prevedena v jezike držav partneric. Tako je izšlo šest dvojezičnih slikanic, ki evropskim otrokom ponujajo pogled na sirsko kulturo, otrokom iz arabsko govorečih držav pa omogočajo spoznavanje kulture države, v katero so se priselili. Poleg tega so v vseh sodelujočih mestih potekale razstave v javnih prostorih ter različne aktivnosti, branja in delavnice za vse generacije.

Več o projektu:

1. Dvojezične slikanice Harun in jasmin
V okviru projekta so izšle dvojezične slikanice z naslovom Harun in jasmin sirske avtorice in ilustratorke Nadine Kadaan. Slikanice so na voljo v slovenskem in arabskem, nemškem in arabskem ter hrvaškem in arabskem jeziku. Partnerji so knjige podarili več kot ??? splošnim in šolskim knjižnicam.
Izid knjig so pospremili številni dogodki v partnerskih državah. Slovenijo, Hrvaško, Avstrijo in Nemčijo je obiskala tudi avtorica Nadine Kadaan, ki je v vseh sodelujočih mestih brala svojo knjigo in za otroke pripravila likovno delavnico, kjer so lahko pobliže spoznali mačka Haruna.

2. Dvojezične izdaje priljubljenih evropskih slikanic
Da bi otrokom, ki prihajajo v Evropo in še ne obvladajo lokalnega jezika, ponudili priložnost za raziskovanje evropske književnosti, so izšle dvojezične verzije priljubljenih evropskih slikanic. Partnerji so knjige podarili številnim organizacijam, ki delajo z migranti.

V Sloveniji: Muca Copatarica (Ela Peroci)
V Avstriji: Der Apfelbaum (Mira Lobe)
Na Hrvaškem: Ogledalce (?)

3. Več kot 100 dogodkov
Partnerji so v svojih mestih organizirali delavnice za otroke, branja, pogovore, projekcije, izobraževanja za učitelje, gledališke predstave in druge dogodke za vse generacije.

4. Delavnica animiranega filma Svet je pisan planet
V Mariboru je v sodelovanju z umetnico Niko Avtor in Zavodom Mars potekala delavnica animiranega filma z naslovom Svet je pisan planet.

Dokumentarec o delavnici
Animirani filmi

5. Umetniška rezidenca in 5 razstav v javnih prostorih
Koroška galerija likovnih umetnosti je v okviru projekta zasnovala umetniške rezidence, ki so potekale septembra 2017 v Slovenj Gradcu in rezultat katerih je tudi razstava v javnem prostoru, z naslovom Čas za zgodbe. V času rezidence so povabljeni umetniki v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu v parih ali posamično izvajali delavnice za obiskovalce, na katerih so skozi dialog z udeleženci razvijali nove interpretacije tradicionalnih motivov v luči migrantske krize, hkrati pa so zasnovali dela, ki so bila oktobra 2017 na ogled na razstavi v javnem prostoru v Slovenj Gradcu. Razstava Čas za zgodbe je bila v letu 2018 predstavljena v javnih prostorih vseh partnerskih mest: v Gradcu, Mariboru, Berlinu in Zagrebu.

Vsa gradiva bodo na voljo decembra 2019 na spletni strani projekta, ki bo dosegljiva v šestih jezikih (slovenski, angleški, italijanski, nemški, poljski in slovaški). Projekt se razvija s podporo programa Kreativna evropa.

lifelong learning programe logo

Details

Financed by the European commission

Period
2016-2018

Program
Creative Europe

Partners
Izvori (Hrvaška), Koroška Galerija Likovnih Umetnosti (Slovenija), Studio GAUS (Nemčija), Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie (Avstrija), Inter-kulturo d.o.o. (Slovenija)

Official website of the project
http://www.cyberhelp.eu