Go to Top

Cybermobbing – Schau hin!

Opis projekta

Internet in digitalne naprave so danes del vsakdanjika otrok, zato se njihovo življenje močno razlikuje od tistega, kar so kot otroci doživljali njihovi starši. Virtualna okolja so vse bolj pomembna tako v zasebnih, kot tudi v izobraževalnih okoljih. Skoraj vsi otroci vsakodnevno uporabljajo nove medije.  Čeprav je njihova uporaba večino časa popolnoma varna, vseeno obstajajo nekatere nevarnosti. Zato je potrebno nenehno izobraževanje o varni uporabi novih medijev in dejavno vključevanje staršev in učiteljev. Vendar pa se je potrebno zavedati, da so starši in učitelji pri uporabi novih medijev manj samozavestni kot otroci sami. Različne analize o varni uporabi interneta svetujejo: »Starši in učitelji morajo izboljšati svoja tehnološka znanja, da bi lahko presegli razlike v poznavanju teh tehnologij v primerjavi z najstniki.« Še posebej, ko gre za tematiko spletnega nadlegovanja ali spletnega mobinga je potrebno  dejavno vključevanje šol. Zaradi tega morajo biti učitelji pripravljeni na soočanje s tem problemom in poznati mehanizme za preprečevanje spletnega nadlegovanja.

Cilj tega projekta je torej izdelava evropske spletne strani za nadaljnje izobraževanje učiteljev, ki bo vsebovala številne informacije in navodila pripravljena za takojšnjo uporabo, s katerimi bodo šole lahko razvile učne  načrte za preprečevanje spletnega nadlegovanja, učitelje pa bo opremila z zadostno količino znanja, da bodo lahko pravilno reagirali v primerih spletnega nadlegovanja med učenci. Spletna stran bo prav tako nudila možnost povezovanja med uporabniki na preprost in najširšemu krogu uporabnikov prijazen način. Na ta način bodo učitelji lahko delili materiale in izkušnje s svojimi kolegi po Evropi. Spletna stran bo na voljo v slovenskem, nemškem, litovskem, bolgarskem, romunskem, slovaškem in španskem jeziku, saj so tovrstni materiali še posebej redki v redkeje uporabljanjih evropskih jezikih.

Osem partnerjev iz sedmih držav sodeluje na tem dvoletnem projektu.

Naš team lahko kontaktirate na info (at) cyberhelp.eu.

lifelong learning programe logo

Podrobnosti

Financirano s strani evropske komisije

Obdobje
2013-2015

Program
Vseživljensko učenje

Partnerji
Stiftung Medien und Onlinesucht (Nemčija), Studio GAUS (Nemčija), Edukácia@Internet (Slovaška), Lernwerkstatt Europa (Bulgarija), Liceul Teoretic Nikolaus Lenau (Romunija), Colegio Sagrado Corazón -Esclavas- (Španija), Klaipėdos Simono Dacho progimnazija (Litva), Inter-kulturo d.o.o. (Slovenija)

Uradna spletna stran projekta
http://www.cyberhelp.eu