Go to Top

DAPPS

Opis projekta

Internet – (brez)pravni prostor, učenje in poučevanje s pomočjo aplikacije za varstvo podatkov, ki bo služila za izboljšanje medijske kompetence na področju izobraževanja odraslih, mladine in pedagoških delavcev

V fokusu tega strateškega partnerstva sta varstvo podatkov in varnost otrok ter mladostnikov na spletu. Privatna sfera je v demokraciji cenjena dobrina, vendar zahteva spletno kompetenco staršev. Za otroke je najboljša »zaščita« odnos s starši, kjer lahko svobodno razpravljajo medijskih vsebinah, varstvu podatkov in odnosu do velike količine podatkov, ki jih nudi splet. Zaradi tega potrebujejo starši informacije in izobraževalno ponudbo, ki jim pomaga na področju varstva podatkov in podatkovne varnosti ter na ta način doprinese k zaščiti otrok na spletu.

S projektom »Datenschutz app« želi evropski konzorcij ustvariti prav takšen instrument, tako imenovan »DAPPS« – aplikacijo z informacijami o varnosti na spletu. Na aplikaciji bodo v obliki interaktivnih iger in učnih modulov na voljo informacije o avtorskih pravicah, tehnični varnosti, vsebinski varnosti, reklamah, spletnemu nadlegovanju itd.

Poleg tega bo uporabnike (starše) informirala o:

  • Njihovi pravici do informiranosti
  • Nepovezan s spletom bo na voljo preizkuševalec gesel, ki bo preveril varnost gesla
  • Nudi »prijavno orodje« s pomočjo katerega lahko uporabnik direktno stopi v kontakt z informacijsko pooblaščenko ali pristojnimi uradi
  • Staršem/uporabnikom omogoča nalaganje in pošiljanje fotografij in video posnetkov. To orodje bo pomagalo staršem prebroditi občutek sramu pri prijavi kršenja zakona o osebnih podatkih.

Povzetek analize potreb PDF

erasmus-logo-high-resolution

Financirano s strani evropske komisije

Obdobje
2015 - 2017

Program
Erasmus +

Partnerji
Recht in Europa e.V. (Nemčija), Stiftung Medien- und Online Sucht (Nemčija), Berufsförderungsinstitut Oberösterreich (Avstrija), BartinLiesesi (Turčija), Lernwerkstatt Europa (Bolgarija), K Milios and Sia OE (Grčija), Sambucusforum (Belgija), Inter-kulturo (Slovenija)