Go to Top

Eduskills+Media

Opis projekta

Eduskills+Media: Fotografija kot orodje za medijsko vzgojo v vrtcih

Dandanes otroci odraščajo obdani z mediji. Uporabljajo jih intuitivno in brez strahu. Vendar če želimo, da je uporaba medijev varna, učinkovita in konstruktivna, se morajo otroci pravilne rabe naučiti, tako kot vsake druge veščine. Skozi medijsko vzgojo v vrtcih se lahko otroci naučijo kako medije uporabljati in z njihovo pomočjo ustvarjati. Pri tem mora biti v vrtcih poudarek ne le na učenju pravilnega rokovanja z mediji in napravami, temveč predvsem na uporabi medijev kot orodju za uresničevanje lastnih idej in ciljev. Zgodnja medijska vzgoja v vrtcih lahko pripomore tudi k zmanjševanju digitalnega razkoraka in pomeni podlago za kasnejšo medijsko pismenost in medijske veščine.

Cilj našega projekta je ustvariti priložnosti za otroke, da spoznavajo, razmišljajo in eksperimentirajo s fotografijo. Slike so danes podlaga medijev, so oblika komunikacije, vendar ustvarjajo tudi priložnosti za prevare. Kritično ocenjevanje slik je v digitalni dobi nujnost, saj je veliko slik vsaj do določene mere manipuliranih. S preprostimi aktivnostmi se lahko otroci naučijo, kako lahko fotografira »uprizori« realnost (z uporabo perspektive, osvetlitvijo ali preprosto z izpuščanjem elementov), kako lahko spreminja preteklost z izrezovanjem elementov ali »izboljša« realnost (s filterji, Photoshopom) itd. Z igrivimi aktivnostmi za učenje animacijske tehnike stop-motion lahko spoznavajo tehnike gibljive slike. Fotografija prav tako nudi priložnost, da otroci aktivno uporabljajo medije. S pomočjo fotografije lahko vzgojitelji_ce vključujejo številne teme, od kulture in kreativnosti pa vse do znanosti in socialnih tem. Vse to je mogoče brez večjega vlaganja v drago opremo.

Cilji našega projekta so bili:

1. razviti gradivo za aktivno uporabo fotografije v vrtcih,
2. preizkusiti aktivnosti v vrtcih,
3. informirati starše o otrokovi primerni uporabi medijev.

Vsa gradiva projekta bodo na voljo na portalu https://media.eduskills.plus/

Za začetek smo vam pripravili digitalno zloženko in plakat o varni uporabi digitalnih naprav.

Zloženka

Plakat

erasmus-logo-high-resolution

Podrobnosti

Financirano s strani Evropske komisije

Obdobje
2019 - 2021

Program
Erasmus+

Partnerji
Inter-kulturo (Slovenija), Vrtec Tezno Maribor (Slovenija), Studio Gaus (Nemčija), Dječji vrtić Pčelica (Hrvaška), International Kindergarten OÜ (Estonija, Zavod za fotografsko terapijo (Slovenija)

Uradna spletna stran projekta
https://eduskills.plus/sl/media


Logo_72dpi