Go to Top

SexEdu – Moje telo, moja čustva

Opis projekta

SexEdu – Moje telo, moja čustva

Spolnost in z njo povezana spolna vzgoja sta pomemben del življenja vseh ljudi. Stališča in vrednote, povezane s spolnostjo, se oblikujejo že v otroštvu in mladosti, zato je pomembno, da se starosti primerna spolna vzgoja začne že v zgodnjih letih. Spolna vzgoja pri tem obsega kognitivne, emocionalne, socialne, interaktivne in telesne vidike spolnosti.

Cilj projekta je pomagati staršem, da otrokom od vsega začetka nudijo ustrezno spolno vzgojo. Staršem želimo omogočiti dostop do zanesljivih informacij o razvojnih obdobjih, ustreznih tematikah, pristopih ter preizkušenih namigov o tem, kako se o teh temah pogovarjati doma.

V sodelovanju z zelo izkušenimi partnerskimi organizacijami pripravljamo spletno stran za starše, kjer bodo našli informacije o spolni vzgoji in kjer bo poleg priročnika na voljo tudi aplikacija, ki bo otroke na zabaven, igriv in starosti primeren način seznanila s pomembnimi temami, povezanimi s telesom, čustvi in spoštovanjem.

Cilj projekta je poleg spolne vzgoje posredovati tudi zavedanje za raznolikost, spoštovanje in enakost. Staršem in otrokom bomo nudili informacije, ki temeljijo na principih enakosti spolov, spoštovanja do lastnih čustev in čustev ter teles drugih, razumevanje za ljudi različnih spolnih usmeritev ipd. Tako aplikacija kot tudi gradiva za starše so zasnovana v skladu z usmeritvami Evropske unije in Svetovne zdravstvene organizacije.

V okviru projekta bomo pripravili odprte izobraževalne vire, ki bodo v šestih jezikih prosto dostopni na spletu.
Načrtovani izdelki

Na portalu bodo na voljo naslednja orodja in gradiva:

Priročnik za starše »Spolna vzgoja doma«
Aplikacija za otroke »Moje telo, moja čustva«
Dodatne informacije za starše (info točke, skupine za samopomoč)
Namigi za nadaljnje branje

Jeziki: angleščina, grščina, nemščina, poljščina, romunščina, slovenščina

Osnovna ciljna skupina: starši in skrbniki

Dodatna ciljna skupina: učitelji_ce, vzgojitelji_ce ter izobraževalne in svetovalne ustanove

erasmus-logo-high-resolution

Podrobnosti

Financirano s strani Evropske komisije

Obdobje
2018 - 2021

Program
Erasmus+

Partnerji
Studio Gaus (Nemčija), Europa Universität Flensburg (Nemčija), KgKJH LSA e.V. - Kompetenzzentrum geschlechtergerechte Kinder- und Jugendhilfe Sachsen-Anhalt e.V. (Nemčija), Südwind Verein für Entwicklungspolitik und globale Gerechtigkeit (Avstrija), Sredno obshtoobrazovatelno uchilishte Hristo Botev (Bulgarija), Fundacja Krzyzowa dla Porozumienia Europejskiego (Polska), Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” (Romunija), Inter-kulturo (Slovenija)

Uradna spletna stran projekta
https://sexedu.eduskills.plus/